Boeken

leven-met-dementieLeven met dementie
Hoogeveen, F.R. (2008). Leven met dementie. Houten: Bohn, Stafleu van Loghum.
ISBN: 978 90 313 5087 2
Prijs: € 29,99
Verkrijgbaar via de BSL Shop

Voor veel mensen, vooral ouderen, is dement worden een schrikbeeld. Je geheugen verliezen, op den duur je partner en kinderen niet meer herkennen, opgenomen worden in een verpleeghuis; je moet er niet aan denken.

Dementie is misschien ook wel de meest invaliderende ouderdomsziekte, dus het is niet zo gek dat mensen er bang voor zijn. Genezing is nog niet mogelijk. Daarom zullen mensen die eraan lijden ermee moeten leven, net als hun partners en kinderen. Dat is niet gemakkelijk, maar er zijn ondanks alle problemen zeker nog mogelijkheden om er iets van te maken, zo betoogt Frans Hoogeveen, ouderenpsycholoog en auteur van dit boek.

Leven met dementie is geschreven voor iedereen die zich wel eens afvraagt of hij of zijn partner dement begint te worden. Maar het boek is vooral bedoeld voor mensen die leven met een partner of familielid die de ziekte al heeft.

In heldere taal, met compassie, kennis van zaken én voorbeelden uit de praktijk, legt Frans Hoogeveen uit wat de ziekte inhoudt, welke vormen er zijn en wat het verloop is. Hij besteedt aandacht aan de betekenis van de ziekte voor de betrokkene, de partner en familieleden, en geeft tips voor de omgang met mensen met dementie. Leven met dementie geeft tevens een overzicht van het beschikbare hulp- en informatieaanbod op dit gebied.

Reviews door lezers:
‘Compleet en inspirerend’
‘Praktisch en verrassend’
‘Prima boek, inhoudelijk sterk’


opnieuwgeleerd(Op)nieuw geleerd, oud gedaan
Dirkse, R., Kessels, R, Hoogeveen, F.R., & van Dixhoorn, I. (2011). (Op)nieuw geleerd, oud gedaan. Utrecht: Kosmos.
ISBN: 978 90 215 4964 4
Prijs: € 22,95
Verkrijgbaar via: www.opnieuwgeleerdoudgedaan.nl en bij uitgeverij Kosmos

Veel familieleden en zorgverleners realiseren zich niet dat niet alle soorten van geheugen bij mensen met dementie evenzeer zijn aangetast. Met name de oude routines, het associatiegeheugen en het emotiegeheugen kunnen nog lang worden benut. Ook zijn mensen met dementie soms nog in staat oude dingen te herleren. Het benutten van deze mogelijkheden kan van grote invloed zijn op hun kwaliteit van leven. In dit boek leggen de auteurs uit wat er bij dementie in de hersenen gebeurt en wat gedaan kan worden om goede resultaten te boeken. DE grote hoeveelheid ervaringsverhalen inspireert en vertaalt de theorie naar de praktijk.

Reviews door lezers:
‘Praktisch”
‘Toegankelijk’
‘Inspirerend”
‘Heldere tips’

Recensies
Psy magazine – nr6 2011
NRC – 6-10-2011
Reformatorisch Dagblad – 27-6-2011
De Telegraaf – 19-7-2011
Trouw – 17-6-2011
Erik Arends en Martine Zuidweg – 2011
TvV –  april 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s